Rollfördelning Styrelse – Ridhuschef
Antagna vid styrelsemöte den 15 april 2002

 

Föreningen som organisationsform är speciell. Detta gör att rollfördelningen mellan medlemmar, styrelse och personal är komplex. Förväntningarna på vad dessa skall och kan göra varierar.  Det gäller därför att visa respekt för personer i de roller som de har och de uppgifter som de har tagit på sig – frivilligt eller som anställda. Karlstads Ridklubb och den verksamhet som den bedriver förutsätter oss alla.

KRK bedriver en omfattande verksamhet. Denna omsluter mycket pengar. Anläggning representerar ett betydande värde. Verksamheten skall utvecklas på ett hållbart sätt.

Att vara anställd i en förening har delvis andra dimensioner än att vara anställd inom vanliga företag eller myndigheter. Föreningens drivkraft och mål är ofta mer mångfacetterade. Föreningens övergripande mål handlar ofta om sociala värden samtidigt som dess verksamhet bygger på ekonomiska realiteter. Som anställd måste man dela föreningens värdegrund och förstå dess förutsättningar. En stor resurs finns ofta i det ideella engagemanget.

Styrelsen

Föreningens ägare är dess medlemmar. Styrelsen utövar å medlemmarnas vägnar ett ägarskap d v s representerar ägarna till föreningen. Styrelsen bör således ha en sådan bred sammansättning att den kan sägas representera de olika intressentgrupper som finns bland medlemmarna. – ridskoleelever, privatryttare med hästar uppstallade hos KRK och sådana med egna hästar på annat håll. Att vara ledamot i styrelsen innebär dock att man tar på sig ett slags helhetsperspektiv och att man ”sätter sig över” eventuella sär- och egenintressen. Styrelsen bör i sitt arbete – så långt möjligt – ha fokus på målsättningar, övergripande riktlinjer och uppföljning av ekonomi och kvalitet i verksamheten. Styrelsen skall så långt möjlig vara enig i sina beslut. Styrelsearbetet bör kännetecknas av struktur. Det förutsätter öppen och fortlöpande information om verksamhetens bedrivande. Dialogen mellan styrelsen och ridhuschefen måste vara rak.

Styrelsen bör gentemot medlemmarna arbeta med öppenhet. Detta sker bl a genom att protokoll från styrelsens möten görs tillgängliga såväl på anslagstavlan som på hemsidan.

Ridhuschefen

Ridhuschefen har ett samlat ansvar för verksamhetens bedrivande och driften av anläggningen. Ridhuschefen har  det löpande personalansvaret och utövar i vardagen styrelsens arbetsgivaransvar. Ridhuschefen deltar i styrelsens möten, som adjungerad ledamot.

Ridhuschefen har att till styrelsen lägga fram förslag till prioriteringar av investeringar och underhållsinsatser, förslag till beslut rörande avgifter av olika slag och att inom ramen för den budget som styrelsen har fastlagt och årsmötet godkänt driva verksamheten. Genom en fortlöpande och öppen information hålls styrelsen informerad om och görs delaktig i verksamhetens ekonomi och övriga inriktning och utveckling. Avsteg från budgeten skall på ett tydligt sätt meddelas styrelsen.

Ridhuschefen har att informera personalen om den diskussion som förs i och de beslut som fattas i styrelsen. Ridhuschefen skall till styrelsen föra fram förslag till förändringar av och synpunkter på verksamheten från personalens sida. Verksamheten bör kännetecknas av engagemang och delaktighet.

Styrelsen och ridhuschefen

Ridhuschefen och styrelsen har ett delat ansvar för informationen till medlemmar och de som deltar i verksamheten. Tre informationskanaler bör användas, nämligen anslagstavlan, hemsidan och KRK-Nytt.

Fortlöpande och god information skall vara målsättningen.

Styrelsen och ridhuschefen har också att tillsamman utveckla former för medlemsengagemanget. Det ideella engagemanget skall på ett tydligt sätt uppmuntras, synliggöras och värdesättas högt. USEK spelar i detta sammanhang en mycket betydelsefull roll.