Årsmöte Karlstads ridklubb


Tid:

Söndagen den 17 februari 2002

Plats:

KRK - cafeterian

§ 1 Årsmötets öppnande

Föreningens ordförande Inger Jonsson hälsade välkommen och förklarade årsmötet för öppnat.

§ 2 Val av ordförande för årsmötet

Arne Ågren valdes till ordförande.

§ 3 Val av sekreterare

Bengt Dahlgren valdes till sekreterare.

§ 4 Upprättande av röstlängd

Närvarolista sändes runt.

§ 5 Val av protokollsjusterare och rösträknare

Till protokollsjusterare och rösträknare valdes Annika Hedlund och Anneli Andersson.

§ 6 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes. Det meddelades att två motioner hade inkommit till årsmötet.

Båda motionerna noteras under § 21. Den, som handlar om medlemsavgifter, kommer dock att behandlas under § 20 gällande just medlemsavgifter.

Information kommer också att lämnas under § 23 övriga frågor.

§ 7 Fastställande av om mötet blivit i laga ordning utlyst

Sekreteraren informerade om att anslag om årsmötet hade funnits uppsatta i ridhuset under minst en månad och att annons hade varit införd i NWT den 1 februari. Mötet förklarades i laga ordning utlyst.

§ 8 Behandling av verksamhets- och förvaltningsberättelserna samt fastställande av balansräkning.

Sekreteraren gjorde en sammanfattande genomgång av verksamhetsberättelsen. Kassören informerade om resultat och balansräkning. Därvid konstaterades att det positiva resultat, som redovisas var mycket glädjande mot bakgrund av den mycket besvärliga situation som rådde i början av året och under våren. Det positiva slutresultatet kan sägas ha två huvudförklaringar, nämligen dels ett aktivt arbete med ekonomin – för ökade intäkter och minskade kostnader -, dels ett antal positiva händelser eller bidrag under slutet av året, som t ex oväntat stora bidrag från Bingoalliansen m m. Resultatet har också påverkats av vissa justeringar vad gäller avskrivningsprinciperna gällande bl a hästar och gäststall. Checkräkningskrediten som har höjts vid två tillfällen under första halvåret är vid slutet av året inte särskilt mycket utnyttjad. Det betonades att marginalerna när det gäller föreningens ekonomi är små. Såväl kostnader som intäkter hade ökat med i runda tal 400 000 kronor jämfört med föregående år.

Informationen godkändes och förslaget till balansräkning fastställdes.

§ 9 Revisorns berättelse

Föreningens revisorer Anna Boman och Peter Wiktelius informerade om deras granskning av ekonomin. Man hade inte funnit anledning till någon mer tydlig kritik vad gäller styrelsens arbete och föreningens skötsel av sina räkenskaper. Däremot hade man synpunkter på verksamheten. Dessa presenteras i en särskild PM / rapport till styrelsen.

Även Anna Boman betonade i sin information den allvarliga ekonomiska situation som hade gällt i början av och under en stor del av året. Därvid ströks under att styrelsen hade lyckats i sina kontakter med banken, men att detta hade inneburit krav på åtgärder. Utan den åtgärds-plan som upprättades av styrelsen och ridhuschefen hade den ekonomiska situationen kunnat se mycket allvarlig ut. Det fanns därför stor anledning att glädja sig åt det positiva resultatet.

Anna Boman betonade dock att det var viktigt att styrelse och ledning även i fortsättning ”håller i tyglarna”. Betydelsen av fortlöpande ekonomisk redovisning till styrelsen under-ströks och att föreningen bör försöka att bygga upp en likviditet som bl a kan användas som egenfinansiering vid kommande investeringar och upptagande av eventuellt nya lån. Det gäller enligt Anna Boman att ”spara” klokt.

Anna Boman berörde också betydelsen av en tydlig ansvarsfördelning mellan styrelse och ridhuschef (och övrig personal). Den nya styrelsen borde därför sätta denna rollfördelning på pränt i ett särskilt dokument.

Revisorerna tillstyrker enligt revisionsberättelsen ”att balans- och resultaträkning fastställes samt att styrelsen beviljas ansvarsfrihet för den tid revisionen har omfattat”.

§ 10 Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

§ 11 Behandling av sektioners verksamhets- och förvaltningsberättelser m m

Föreningen har bara en sektion, nämligen ungdomssektionen. Ordföranden i USEK Madelén Björk meddelade att USEK hade haft sitt årsmöte under förmiddagen samma dag. USEK verksamhetsberättelse upplästes. Denna biläggs protokollet från årsmötet. Beträffande ekonomin meddelades att resultatet för år 2001 var minus ca 2 000 kronor och att balansräkningen omsluter ca 10 000 kronor. USEK:s ekonomi är dock också med i föreningens samlade ekonomi. Informationen godkändes.

§ 12 Styrelsens förslag till budget

Kassören informerade om styrelsens förslag till budget. Därvid underströks återigen de små marginaler som finns och den osäkerhet som ligger i budgetförslaget – såväl på kostnads som intäktssidan. Budgeten bör betraktas som en 0-budget. Informationen godkändes.

Under denna punkt togs också frågan om föreningens checkräkningskredit upp. Kontakterna med banken under året hade inneburit att frågan om denna måste behandlas av årsmötet. Enligt banken skulle således checkräkningskreditens omfattning fastställas av årsmötet. Årsmötet skulle också verifiera det uttag av säkerheter som höjningen av checkräknings-krediten hade förutsatt samt besluta om firmatecknare från föreningens sida. Från styrelsens sida föreslogs att checkräkningskrediten bör omfatta 500 000 kronor, att detta innebär en höjning av säkerheter med 300 000 kronor inom en ram på 1 560 000 kronor samt att ordförande och vice ordförande utses som firmatecknare.

Årsmötet fastställde styrelsen förslag till checkräkningskredit, verifierade det ökade uttaget av säkerheter och beslöt att ordföranden och kassören utses till föreningens firmatecknare.

§ 13 Beslut om antal styrelseledamöter jämte suppleanter

Enligt stadgarna skall styrelsen utgöras av ordföranden jämte 6-8 ledamöter och 7 suppleanter. Styrelsens nuvarande form och omfattning ligger inom dessa ramar. Något beslut om ändringar i förhållande till nuläget fattades inte.

§ 14 Val av ordförande för föreningen

Från valberedningens sida förslogs omval av Inger Jonsson på ett år. Årsmötet beslöt i enlighet med förslaget.

§ 15 Val av övriga styrelseledamöter och suppleanter

Från valberedningens sida föreslogs omval av Lena Bergek på två år samt nyval av Gunnar Hedlund och Nina Jareke på två år som ordinarie ledamöter. Till suppleanter föreslogs på ett år Eva-Lena Scott och Martin Grentoft.

Årsmötet beslöt i enlighet med förslaget.

§ 16 Anmälan av ledamot jämte personlig suppleant valda av ungdomssektionen

Meddelades att USEK hade utsett ordföranden Madelén Björk som deras representant i styrelsen med Katrin Hellström som suppleant.

§ 17 Val av två revisorer och två revisorssuppleanter

Några förslag på revisorer hade inte utarbetats av valberedningen. Omval av nuvarande revisorer föreslogs och dessa förklarade sig villiga att fortsätta även under 2002. Förslaget godkändes av årsmötet.

Årsmötet utgick ifrån att nuvarande revisorssuppleanter Louise Münth och Sigvard Johansson också fortsätter som sådana under 2002.

§ 18 Val av sammankallande samt ytterligare fyra ledamöter och två suppleanter i valberedningen

Något förslag till valberedning fanns inte utarbetat. Flera av den sittande valberedningen undanbad sig omval. Margaretha Andersson och Karin Edman - Ågren förklarade sig dock villiga att ingå i valberedningen inför nästa årsmöte. Förslag framfördes på följande nya ledamöter i valberedningen, nämligen Magnus Nilsson, Thorbjörn Bäcklund samt Magnus Edlund. Som suppleanter föreslogs Annicka Edlund och Rebecka Fjällsby. Dessa förklarade sig villiga att ingå i valberedningen. Årsmötet fattade beslut i enlig med nämnda förslag.

Till sammankallande utsågs Margaretha Andersson.

§ 19 Val av ombud Ridsportsförbundets och distriktets allmänna möten m m

Beslöts att ordföranden och vice ordföranden representerar föreningen i sådan och andra sammanhang.

§ 20 Fastställande av årsavgift

Från styrelsens sida presenterades ett förslag gällande medlemsavgifter för år 2003 enligt följande: 350 kronor för senior, 200 för junior och 600 för familj. I förslaget har hänsyn tagits till nuvarande vetskap om föreningens bidrag till Svenska Ridsportsförbundet.

I en motion till årsmötet från Maria Andersson hade föreslagits följande avgifter, nämligen; 300 för senior, 150 för junior och 450 för familj. I motionen tydliggjordes den princip för familjemedlemskap som tidigare hade gällt nämligen att denna har motsvarat en senior och en junior. Motion hade dock inte tagit hänsyn till höjningar vad gäller uttaxeringen till Svenska Ridsportsförbundet.

En diskussion fördes om familjemedlemskapet och inte minst om ett passivt medlemskap av familjemedlemmar. Därvid tydliggjordes att det ur föreningens synvinkel snarare är en nackdel än en fördel med sådana medlemmar, eftersom uttaxeringen till Svenska Ridsportförbundet utgår från antalet personer. Medlemmar som inte deltar i verksamheten innebär därför kostnader snarare än intäkter för föreningen. I styrelsen förslag till familjemedlemskap fanns ett visst hänsynstagande till detta eftersom förslaget innebär en något högre kostnad än en senior och en junior.

Efter en längre diskussion godkändes styrelsens förslag. Det framfördes dock att frågan om familjemedlemskapets konstruktion bör ses över.

Den till årsmötet framlagda motionen ansågs därmed behandlad. Motionen hade således avslagits.

§ 21 Övriga ärenden som enligt § 13 i föreningens stadgar kan upptas till beslut på årsmötet

Ytterligare en motion hade inlämnats till årsmötet. Denna handlade om en ”svart lista” för de som inte betalat bingolotto och ridavgifter efter påminnelse.

Motionen hade diskuterats av styrelsen. Enligt styrelsens mening bör föreningen undvika att använda sig av en sådan lista även om detta, som det framgår av motionen, är tillåtet. Enligt styrelsen bör det vara möjligt att med en tydlig information och kontakt få vederbörande att göra rätt för sig. När det gäller ridavgifter bör självfallet den som efter påstötningar inte betalar sin ridavgift avstängas från ridningen. När det gäller bingolotto finns, enligt den information som har getts styrelsen, en viss osäkerhet om betalning eftersom denna dels kan ske kontant, dels via postgiro. Styrelsen menade därför att inbetalning skall ske via postgiro för att föreningen därmed får en tydlig bild av vilka som betalar in eller ej och som ett led i en allmän skärpning av inbetalningen av bingolottoavgifterna.

En omfattade diskussion fördes med anledning av motionen och styrelsens förslag till svar på denna. Från många håll underströks betydelsen av en hög betalningsmoral i föreningen och att en ”svart lista” i enlighet med motionen tidigare hade haft sådana effekter. Det framfördes också förslag att man i förväg och i samband med inbetalningen av ridavgiften skulle debiteras avgiften för bingolotto.

Ordföranden Arne Ågren gjorde därefter en sammanfattning av diskussionen och konstaterade att ett flertal förslag hade förts fram under denna. Förslagen var dels motionen, dels styrelsen förslag till svar, dels det nämnda förslaget om inbetalning av bingolottoavgiften ”i förväg”. Mot dessa förslag ställde ordföranden ett förslag om att överlämna frågan till styrelsen för ytterligare behandling i samverkan med kansliet. Ordförande ställde i propositionsordningen den senare förslaget mot de tre förstnämnda. Årsmötet beslöt att överlämna frågan till styrelsen för fortsatt behandling.

§ 22 Utdelande av 10-årsnålar

Föreningens ordförande Inger Jonsson redovisade en lång lista på personer som hade gjort sig förtjänta av sådana nålar. Några av dessa deltog i årsmötet och fick därmed motta sina nålar ur ordförandens hand. Övriga får sina nålar tillskickade eller överlämnade genom kansliets försorg. Den långa listan tyder på trogenhet till föreningen.

§ 23 Övriga frågor

Kassören uppmanade under denna punkt till ett aktivt arbete med sponsorfrågan.

§ 24 Mötets avslutande

Innan mötet förklarades för avslutat tackade föreningens ordförande Inger Jonsson de avgående styrelseledamöterna för deras insatser och överlämnade en ros till dessa - Torbjörn Bäcklund, Ingmari Hellström, Lars Wedin och Marie Eddeborn.

Därefter tackade årsmötets ordförande Arne Ågren för deltagande och förklarade mötet för avslutat.




 

………………………….
Arne Ågren, ordförande

 

…………………………...
Bengt Dahlgren, sekreterare

………………………....
Annika Hedlund, justerare

 

…………………………...
Anneli Andersson, justerare