Styrelsemöte Karlstads Ridklubb

Tid:

Plats:

Tisdagen den 25 juni 2002

Fikarummet, KRK, Alster

Närvarande:

Inger Jonsson
Bengt Dahlgren
Lena Bergek
Nils Lidén
Gunnar Hedlund
Nina Jareke
Eva-Lena Scott
Martin Grentoft
Fredrik Hasselberg

 

§ 1 Öppnande

Ordföranden Inger Jonsson hälsade välkommen och förklarade mötet för öppnat.

§ 2 Dagordning

Förslaget till dagordning godkändes.

§ 3 Protokollsjusterare

Nils Lidén valdes att justera protokollet.

§ 4 Föregående protokoll

Föregående protokoll genomgicks. Därvid gjordes följande kommentarer;

  • Det är nu OK från PRV:s sida vad gäller KRK-Nytt
  • Kansliet har ambitioner att hitta en lösning på betalningen av bingolottoavgiften som gör det möjligt att välja något av de båda alternativen som skisserades i enkäten.
  • En ekonomisk rapport från Carlstad Horse Show redovisades. Denna pekade på ett överskott på närmare 100 000 kronor. Den tänkta uppsummeringen från erfarenhetsmötet är ännu inte gjord. I diskussionen lyftes betydelsen av tydlig uppmärksamhet av funktionärer av olika slag fram. Därutöver framfördes önskemål om fler vuxna funktionärer i manegen. I allt väsentligt hade det vid erfarenhets-mötet varit en positiv inställning till hur arrangemanget hade genomförts. Från arrangörernas sida hade man också efterfrågat de tävlandes synpunkter. Även från dessa hade framförts positiva och uppskattande svar och kommentarer.
  • Beträffande ridvägarna hade arbetet inte kommit så långt som det hade funnits förhoppningar om. Nya tag tas i höst. Tillstånd har erhållits från kommunens sida att använda en mindre del av Frödingleden som ridväg. Formella avtal finns nu med såväl kommunen som Assi Domän. Intentionen är att få fram ett liknade avtal med Gunneruds gård.
  • Offerten för paddocken hamnade på 60 000 kronor (inkl moms). En orsak till den något högre kostnaden var att köpet av timmar hade bedömts bli större än tänkt på grund av sjukskrivningar bland personalen.
  • Enkäten till privatryttarna pekade på önskemål, som tidigare framförts, om bättre hagar och mer ridtid. Önskemålen diskuterades liksom de begränsade möjligheter som finns att tillgodose dem (inom överskådlig tid). Kontraktens utformning eller innehåll berördes.
  • Någon enkät till ridskolelever hade inte gjorts (på grund av glömska). Detta beklagades och gör det än viktigare att en enkät görs till hösten.
  • Beträffande golvboningen så tas samma företag som förra året.
  • Någon kontakt med valberedningen angående eventuellt fyllnadsval hade inte tagits. (Kontakten kunde dock tas under mötets gång).
  • Den tänkta gemensamma aktiviteten mellan styrelsen och USEK hade inte blivit av. Det framfördes att ett allvarligt försök måste göras att få till en sådan träff i början av höstterminen i stället.
  • Konsulter har anlitats för att utreda och föreslå åtgärder rörande ventilationsanläggningen.

Protokollet lades därefter till handlingarna.

§ 5 Information från USEK

USEK hade ingen representant vid mötet.

§ 6 Information från ordföranden

Ordföranden meddelade att arbetsgivaralliansen höjer avgiften med 0,2 procent från och med 2003.

§ 7 Information från ridhuschefen

Ridhuschefen sammanfattade terminen som gått i ett antal plus-faktorer och ett antal minus-faktorer. På plussidan nämndes att hästarna har varit friskare (bl a beroende på förändringar i fodergivningen), att vi har haft bra vikarier, att tävlingsarrangemangen hade lyckats väl.

På minussidan framfördes att antalet vikarier hade varit stort och att vissa elever därför hade känt sig ”vilsna” samt att underhållet av anläggningen nog börjar bli eftersatt.

Den stora uppgiften under sommaren blir att skaffa nya hästar. I samband därmed nämndes att ABBA var utdömd. En kalkyl redovisades som innebar att det borde finnas ca 140 000 kronor att köpa hästar för. Antalet nya hästar som behövs är fem och de bör komma till ridskolan i god tid. Detta är en viktig förutsättning för att de skall hålla längre. Viss optimism fanns om att uppgiften skulle kunna gå att genomföra.

Det nämndes också att planeringen av ridskolegrupper för hösten ligger långt framme och att den gamla traktorn nu var såld. Ett stort tack riktades till Lars Wedin för detta.

Beträffande personalsidan så meddelades att Pernilla Nyman tyvärr blir sjukskriven under höstterminen också. Gita Karelius går in som vikarie. Beträffande Pernilla Nyman framfördes att det såväl för hennes som för klubbens del var viktigt att försäkringsfrågorna kring olyckan och dess följder reds ut.

Vad gäller ekonomin så verkar läget klart bättre än för motsvarande period föregående år. Möjligen kan det redovisade resultatet tolkas som för bra. Således är inte kostnaderna för paddocken med i redovisningen. Samtidigt fanns vissa intäkter som inte heller var redovisade fullt ut eller ännu. Styrelsen betonade att kostnadsmedvetenheten och beslut för att höja intäkterna hade gett resultat.

Kassören Lena Bergek redovisade en sammanställning över resultat för avskrivningar och räntor t o m maj under de senaste åren. Denna visade på ett plusresultat på ca 460 000 kr (maj 99), på ca 250 000 kr (maj 00), på ca 40 000 kr (maj 01) och ca 390 000 kr (maj 02). Sammanställningen visar att situationen snabbt kan förändras.

I diskussionen berördes också den nationella ponnytävling som KRK arrangerar i sommar. Enligt budget beräknas denna ge ett överskott på ca 30 000 kronor. Den höga aktivitetsnivån vad gäller tävlingar, läger, trimgrupper och träningar noterades med stort gillande från styrelsens sida.

§ 8 Visionsdiskussion

Bengt Dahlgren gjorde en inledning till diskussionen. Han framhöll att det finns en förväntan på styrelsen att den skall ta tag i framtidsfrågorna. Frågan är vad som egentligen ligger i dessa förväntningar och på vilket sätt styrelsen kan och bör ägna sig åt dessa frågor. Frågan kunde delas upp i tre delar eller steg.

För det första gäller det att ha en vision, som är lagom (o)realistisk. Klubbens vision finns bl a angiven i senaste KRK-Nytt. Frågan ställdes dock om när och hur den formulerades. Möjligen känns det som om den i sin formulering – ”Vara Värmlands centrum för ridsport med ett brett utbud av aktiviteter från nybörjare till elitnivå” – siktade för högt. Möjligen borde visionen i den delen kunna formuleras som ”vara ett viktigt centrum för ridsport i Värmland”.

För det andra är det viktigt att ambitioner och intentioner om hur vi kan närma oss visionen tydliggörs. Dokumentet ”Karlstads ridklubbs framtid” är i det avseendet ett utmärkt dokument. Möjligen är intrycket att det räknas upp lite för mycket som borde göras lite för snabbt. Från styrelsens sida är det således inte fler aktiviteter eller steg på vägen som bör formuleras utan snarare handlar det om koncentration – på några steg i taget. Bengt underströk vikten av förståelse för att allt inte kan göras på en gång. Från styrelsens sida så bör man dels i t ex verksamhetsberättelsen var tydlig med vad som verkligen har gjorts – vilka initiativ eller steg på vägen som har tagits och genomförts, dels inför årsmötet försöka lyfta fram ett fåtal saker som man tror att det är möjligt – inte minst av resursskäl – att genomföra under det kommande året. I protokollet från styrelsens aprilmöte anges fyra viktiga åtgärder under år 2002, nämligen: färdigställande av ridvägarna, målning av ridhus, paddocken samt ventilationen. Möjligen skulle dessa fyra ambitioner kunna ha lyfts fram t ex vid årsmötet. Då skulle styrelsens arbete med framtidsfrågorna kanske ha framstått tydligare.

För det tredje är det viktigt att såväl styrelsen som personalen tar sig tid att konstatera och reflektera över om verksamheten utvecklas åt rätt håll. Bengt menade att den genomgång som personalen gjorde i början året och som redovisas i protokollet från styrelsens februarimöte är ett bra exempel på en sådan genomgång. Denna visar också att mycket av det som enligt ”visionsdokumentet” borde göras faktiskt har blivit uträttat. Detta underströks av styrelsen.

I den efterföljande diskussionen instämdes i stora drag i det redovisade synsättet. I diskussionen betonades också frågan om medlemsengagemanget och vikten av att detta tydliggörs och värdesätts högt. Även det stöd som klubben – på olika sätt - får från kommunens sida bör kanske kunna tydliggöras än mer – både som information till medlemmarna och som tack till kommunen.

I visionsdokumentet talas om betydelsen av en fysisk plan för anläggningen. Ett önskemål framfördes att initiativ tas i denna fråga och att skisser på en sådan plan gjordes. Ett tydliggörande av hur olika idéer skulle kunna ta sig uttryck i nya utrymmen och byggnader m m är säkerligen av stort värde. Om idéerna konkretiserades så borde framförhållningen kunna öka vad gäller t ex kostnadsberäkningar, offertförfrågningar och finansieringslösningar etc.

Det fanns nog en gemensam uppfattning om att den formulerade visionen om Alsteranläggningen som centrumet för Värmländsk ridsport nog var för högt ställd.

§ 9 Övriga frågor

Lena Bergek tog upp frågan om dieselköp och eventuellt avtal med Lantmännen.

Lena Bergek berörde också kontakter med KBAB och önskemål / möjligheter att från klubbens sida ställa upp med ponnyridning. Den allmänna uppfattningen var att förutsättningar saknades att tillfredsställa önskemålet.

På fråga från ridhuschefen om hur ridlektionerna upplevs berördes frågan eller önskemålet om personlig återkoppling från ridinstruktörernas sida till - om möjligt - var och en av eleverna. Flera instämde i detta önskemål. Enligt ridhuschefen är instruktörens övergripande uppgift att ”få eleven att längta till nästa lektion”. Från styrelsens sida – de som är ridskoleelever – vitsordades att de omdömen som hördes om lektionerna oftast framfördes i positiva ordalag. Möjligen fanns det en ganska gemensam uppfattning om att ambitionerna för teorilektionerna ofta / ibland upplevdes som för låga. En idé som framfördes var att dessa t ex kunde användas till personliga återkopplingar och att så också hade varit fallet. På samma sätt framfördes idéer om att de kunde innehålla genomgångar av hästarnas egenskaper och karaktärsdrag. Den gemensamma dressyrteori (för storhästar) och hoppteori (för ponnys), som genomfördes under våren, hade upplevts positivt. Därutöver framfördes önskemål om tillfälliga byten av ridinstruktörer i grupper som har haft samma instruktör i flera år. En idé om bilder / figurer bredvid bokstäverna framfördes för att t ex underlätta lektioner för mindre barn.

§ 10 Nästa möte

Nästa möte bestämdes till måndagen den 26 augusti 2002, kl 19.00

§ 19 Avslutning

Ordföranden Inger Jonsson tackade för deltagandet, förklarade mötet för avslutat och passade på att önska styrelse och personal en trevlig sommar.




 

………………………
Bengt Dahlgren, sekreterare 

 

………………………….
Inger Jonsson, ordförande

 

……………………...
Nils Lidén, justerare